Blog Filters
%media.blog.imagealternatetextformat%

Merinos’tan Yabancı Yatırımcı Hamlesi

Makine halısı üretiminde yüzde 7’lik pay ile dünya lideri olan Merinos Halı, borsa yolunda. Bu giriş, gerek sermaye piyasaları gerek dünya makine halısı pazarının yüzde 65’ini üreten Türk halı sektörü gerekse halı üretiminin başkenti sayılan Gaziantep için ayrı bir anlam ifade ediyor. SASA’nın da sahibi Erdemoğlu Holding’in iştiraki olan Merinos’un borsa hamlesinin neden bu kadar dikkat çektiğini, geçen hafta Gaziantep’teki üretim tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Erdemoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu anlattı.

YAKLAŞIK 10 YIL SONRA BİR İLK

1.6 milyon çeşit halının üretildiği Merinos’un Gaziantep’teki fabrikasında yıllık iplik üretim kapasitesi 150 bin ton. Senede 80 milyon metrekare halı bu bantlarda üretilip 100’den fazla ülkeye dağılıyor. Bu da dünyanın çevresini iki kez dolaşacak bir halı halkası demek. Yakın zamanda Borsa İstanbul’a geleceklerini belirten İbrahim Erdemoğlu, son hazırlıkları yaptıklarını söyledi. Erdemoğlu, “Yurtdışında roadshow’lar yapıldı. Halka arz edilecek hissenin yüzde 50’den fazlası yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrılacak. Bu da Türkiye borsa tarihi açısından 2017’den sonra bir ilk olacak” dedi.

En son 2017 tarihinde Mavi Giyim’in (Mavi Jeans) halka arzında, hisselerin yüzde 73.9’u uluslararası kurumsal yatırımcılara satılmıştı. Son dönemin en büyük halka arzına imza atmaya hazırlandıklarını söyleyen İbrahim Erdemoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“2017’den bu yana gerçekleştirilememiş ölçekte uluslararası nitelikte bir halka arzdan söz ediyoruz. Daha da önemlisi Türkiye sermaye piyasaları açısından bir başarı olacağını düşünüyoruz. Bize göre bu halka arzın büyüklüğü, kurumsallığı ve Türkiye’ye getireceği yabancı sermaye açısından baktığınızda konu yalnızca Merinos’un halka arzı değil.”

DEV ZİNCİRLERİN TEDARİKÇİSİ

100’den fazla ülkeye ihracat yapan Merinos Walmart, IKEA gibi dünyanın en büyük perakende zincirlerinin tedarikçisi. Gaziantep’teki entegre tesiste üretilen halıların yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Yüzde 10’u iç pazara satılıyor. Cironun yüzde 92’si ihracattan geliyor. İbrahim Erdemoğlu’nun verdiği bilgilere göre; ihracatta ABD ile Avrupa en büyük pastayı alıyor. Toplam ihracatın yüzde 40’ı Amerika’ya, yüzde 40’ı Avrupa’ya, yüzde 10’u ise Ortadoğu ve Asya’ya yapılıyor. Şirket üretimde kullandığı hammaddenin tamamını kendisi sağlıyor. 4 bin 200 kişinin çalıştığı tam entegre tesisin 600 bin metrekarelik kapalı alanı var.

‘SASA YATIRIMINI FİNANSE ETTİ’

İbrahim Erdemoğlu, Merinos’un nakit üretim gücünü anlatırken şu ifadeleri kullandı: “Bu gücün en somut örneği, SASA satın almasının, Merinos’un oluşturduğu nakit gücüyle finanse edilmiş olmasıdır. Bu da grubun uzun yıllardır yarattığı sürdürülebilir finansal kapasitenin önemli göstergelerinden biri. Bugün herkes SASA’ya bakıyor ama ana köken Merinos’tur. Halıyla başladık; bugün ise üretimden hammaddeye, kimyadan globale uzanan entegre bir sanayi grubuna dönüştük.”
EKİMDEN İTİBAREN POLYESTER İPLİK ÜRETECEK

Merinos’un yalnızca halı üreten bir şirket olmadığını ifade eden Erdemoğlu, “Halıyı üretmek için gereken ipliği kendisi üretiyor. İpliği boyamak için gereken boyayı kendisi üretiyor. Boyamayı kendisi yapıyor. Hatta o ipliği üretmek için gereken polyester çipsini de 1 Ekim’den itibaren kendisi üretmeye başlayacak. Burada yaklaşık 270 milyon dolarlık polyester çipsi yatırımı yaptık” dedi.

Haber Kaynağı: Hürriyet