Erdemoğlu'nun büyüme formülü 31-Eki-2017

İbrahim Erdemoğlu ile polyester yatırımını ve başta tekstil olmak üzere sanayideki sorunları konuştuk...

İbrahim Erdemoğlu’nun, 35 yıl önce tek bir halı makinesiyle kurduğu Merinos, bugün dünyanın en büyük halı üreticisi oldu. Dünya makine halısı üretiminin yüzde 5’ini tek başına yapan Erdemoğlu, Merinos ile halıda, Sasa ile polyesterde Türkiye’nin en büyük üreticileri arasında yer alıyor. 2 yıl önce Sabancı Holding’den satın aldığı Sasa’yı dünya ölçeğine taşıyarak polyesterde bölgesel liderliği hedeflediklerini söyleyen Erdemoğlu, 8 yılda dünya polyester üretiminin yüzde 3’ünü gerçekleştirmeyi planlıyor. Erdemoğlu, “Sasa’yı satın aldıktan sonra en büyük iş alanımız polyester oldu. Bundan sonra en hızlı büyümeyi polyesterde yapacağız” diyor. Polyester üretimine 8 yılda toplam 3,6 milyar dolar yatırım yaparak Türkiye’yi yüksek polyester ithalatçısı olmaktan kurtaracaklarını söylüyor. Dünyanın en büyük halı üreticisi İbrahim Erdemoğlu ile polyester yatırımını ve başta tekstil olmak üzere sanayideki sorunları konuştuk: 

  • Dinarsu’yu ardından Sasa’yı satın aldınız. Satın almalar, sizi hangi noktaya getirdi? 

 2002 ciromuz 35-40 milyon dolardı. Bu yılsonunda 1,5 milyon doları geçeceğiz. 

  •  Bu hızlı büyümeyi nasıl sağladınız? 

 Sürekli işimizi ve dünyayı takip etmemiz büyümemizi sağladı. Bunun yanında en önemli faktörlerden biri kârlarımızın tamamını holdingde tutuyoruz, kendi şahsımızda ya da ailemizde kullanmıyoruz. Hızlı büyüme bundan dolayı oluyor. Her yaptığım işi küresel boyutta düşünerek hayata geçiriyorum. 

  •  En büyük işiniz halıydı. Bugün hangisi oldu? 

 2 yıl önce Sasa’yı satın aldığımızda en büyük iş kolumuz polyester oldu. Bugün de ciro olarak baktığınızda Sasa’nın cirosu halıdan daha fazla. Sasa’nın cirosunun bu yılın sonunda 1,6 milyar TL olmasını bekliyoruz. 

  •  Sasa’yı aldığınız için memnun musunuz? 

 Polyester bizim açımızdan çok doğru bir yatırım kararı oldu. 

  •  Halının cirosu nedir? 

 Halıda ciromuz 400-500 milyon dolar seviyesinde. Bu yıl halıda ciro hedefimiz 1,1 milyar TL olacak. 

  •  Halı üretiminde 35 yılda geldiğiniz büyüklük nedir? 

 1983 yılında bir makineyle makine halısı üretimine başladık. Bugün Merinos olarak Rusya ve Türkiye’deki üretim tesislerimizle dünyadaki makine halısının yüzde 5’ini tek başımıza üretiyoruz. Son 2 yıldır da makine halısında dünyanın en büyük üreticisi konumundayız. 

  •  Halıda kaç yılda dünya lideri oldunuz? 

 33 yılda dünya lideri olduk. 

  • Halıda en büyük rakibiniz kim? Aradaki fark kapanır mı? 

 Bizden sonra halıda dünyadaki en büyük firma Mısırlı bir üretici. Aramızda pazar payı anlamında çok büyük fark yok. Ancak yatırımlarımız devam ettiği için aramızdaki fark önümüzdeki süreçte daha da açılacak. 

  •  Halıdaki hedefiniz nedir? 

 Önümüzdeki 3 yıllık süreçte dünya makine halısı üretimindeki payımızı yüzde 5’ten yüzde 6’ya çıkarmayı planlıyoruz. 

https://www.capital.com.tr/is-dunyasi/soylesiler/erdemoglunun-buyume-formulu

 

31 Ekim 2017

Capital Dergisi

 

Yorum Yap

Yorum başarıyla iletildi.
Some errors while submit form