Halı kralı enerjisini rüzgardan alacak 08-Eyl-2014

45 yıl önce Gaziantep’te temelleri atılan Merinos Halı, Belçika’yı geride bırakarak dünya liderliği tahtına oturdu. Merinos’u bünyesinde barındıran Erdemoğlu Holding şimdi de rüzgar enerjisi için kolları sıvadı.

Mehmet Erdemoğlu... ‘Besnili Bilge’ olarak anılıyor. Bundan 45 yıl önce Gaziantep’te iki kilim tezgahıyla temellerini attığı Merinos markası bugün halı üretiminde dünya liderliği tahtında oturuyor. İlkokul çağında, bir dokuma ustasının yanında çıraklık yapmaya başlayan merhum Mehmet Erdemoğlu’nun yoğurulduğu aza kanaat, tevazu, hayır, komşusunu gözetme, yalan söylememe, ticarete hile karıştırmama, sözünde durma gibi ilkelerin öne çıktığı Ahilik kültürü bugün hâlâ Erdemoğlu Holding’in çalışma ilkeleri arasında yer alıyor. 5 kıtada 78 ülkede faaliyetlerini sürdüren Erdemoğlu Holding, halının yanı sıra, mobilya, ev tekstili, iplik ve inşaat sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor. Yılda 70 milyon m2 halı üretimi gerçekleştiren ve şimdi enerji yatırımı yapmaya hazırlanan Erdemoğlu Holding’in ikinci kuşak patronu İbrahim Erdemoğlu ile markayı, sektörü ve hedeflerini konuştuk.

Halıda dünyada liderlik koltuğuna oturmuş bir markanın patronusunuz. Merinos’u anlatır mısınız?

Babam merhum Mehmet Erdemoğlu, Adıyaman Besni’de oturuken dokuma işçilği yapmış o zaman gençlik dönemleri. İşler azalmaya başlayınca da ekmek parası için bohçacılık dediğimiz seyyar satıcılık işlerine başlamış. Türkiye’nin değişik yerlerinde satmaya başlamış. Ardından toptancılık gelmiş. Merinos’un temelleri de 1970 yılında ise iki kilim tezgahıyla atılmış. Gaziantep’te temelleri atılan Merinos, bugün halıda dünya lideri.

Merinos Halı, bugün aralarında Dinarsu, Padişah, Efsane, İmparator ve Boğaziçi markalarıyla büyümeye devam ediyor. 2010 yılında tüm şirketlerini tek bir çatı altında toplayarak Erdemoğlu Holding’i kurduk.

-Siz ne zamandır işin içindesiniz?

Ben 8 yaşından beri işin içindeyim aslında. Hafta sonları dükkana giderdik ve hiç boş durmazdık. Çıraklıktan başlayarak her işi yaptım diyebilirim. Daha büyüyünce hafta sonları kilim dokumaya başladım, kalfaların aldığı parayı alırdım. Babamdan hiç harçlık aldığımı hatırlamam. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü mezunuyum. Öğrenciliğim sırasında iş aradım bulamayınca da ürettiğimiz kilimleri satmaya başladım. Bir süre sonra Karadeniz illerine hakim olmuştum.

Erdemoğlu Holding şimdi neler yapıyor?

Duvardan duvara halı, mobilya, ev tekstili, iplik ve inşaat sektörlerinde faaliyetlerimiz devam ediyor. Erdemoğlu Holding bünyesinde toplam 17 şirket bulunuyor. Makine halısı üretiminde dünya lideriyiz. 2013 ciromuz ise 2 milyar lira şeklinde gerçekleşti. Halı üretimimizi Gaziantep, Çerkezköy ve Rusya’da fabrikalarda  devam ediiyor.

-Dünya lideri deyince ihracatı sormamak olmaz...

2014 yılı itibariyle 5 kıtada 78 ülkede varız. 2013 ihracatımız 239 milyon dolar oldu. Yılda toplam 70 milyon m² halı üretiyoruz. Panel mobilyada ise günde 900 takım üretim yaparken, 1.800 adet de yatak üretimi gerçekleştiriyoruz. Kendi ipliğimizi üretiyoruz. Ev tekstili ve battaniye üretimimiz de var. Türkiye’de halıda önemli bir yere geldi. Belçika dünya lideriyken şimdi Türkiye onun tahtına oturdu.

-İhracat yaptığınız ülkelerin tercihleri ne yönde?

Avrupa pastel, ABD koyu renkleri tercih ediyor. Kanada da öyle, kahve bordo ağırlıklı tercih ediyor halıyı. Türkiye’de bir kültürdür ve mobilyaya uymalıdır. Ortadoğu ise daha canlı renkler ve desenler isterken Rusya basite indirgenmiş model ve renkleri tercih ediyor. Biz en çok ABD ve Avrupa’ya satıyoruz sonra Ortadoğu geliyor.

Yeni sektör yatırımları olacak mı?

En son inşaat sektörüne yatırım yaptık, şu anda devam eden bir rezidans projemiz var. Ayrıca enerjiye yatırım yapıyoruz. Rüzgar enerjisi üretmek üzere Çatalca’da ön hazırlıklar yapıyoruz. Grup olarak kazandığımızı ertesi yıl yatırıma harcıyoruz. Halı piyasasında yeterli büyüklüğe ulaştık, bundan sonra farklı sektörlere girebiliriz. Ama henüz netleşmedi.

Ikea tamam, Walmart yolda

Biz sanayileşmiş ülkelerin hepsinde varız. Ikea ve ABD’li büyük marketlerle çalışıyoruz. Walmart ile görüşmelerimiz sürüyor. Ülkelerin kıtaların tercihleri çok farklı. Onları iyi analiz etmek gerekiyor. Ben bu sebeple ihracata başlamadan önce bizzat gidip olduğumuz ülkelerde pazar araştırması yaptım.

Çok sayıda sosyal sorumluluk projesi var

Erdemoğlu Holding çok sayıda sosyal sorumluluk projesine de imza atıyor. Bugüne kadar çok sayıda okulun yapılmasını sağlayarak eğitime de destek veriyor. Adıyaman Besni’de inşa ettiği sağlık ocağı ve sosyal tesisler ile bölge insanının ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıyor.

Yurt ve kütüphane

Erdemoğlu Holding yine aynı bölgede, içerisinde eğitim binaları, öğrenci yurtları, spor salonları ve kütüphanelerin bulunduğu bir eğitim kompleksinin inşaat çalışmaları da devam ediyor. Merveşehir’de kurulmuş olan Merinos sitesinde 5 yılını dolduran 828 çalışanına, kendi evine sahip olabilme imkanı sağlanmış. Yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlayan holdingin tamamlanan ve yapımı başlayacak olan cami projeleri de bulunuyor.

https://www.star.com.tr/roportaj/hali-krali-enerjisini-ruzgardan-alacak-haber-937210/

8 Eylül 2014

Star Gazetesi

Yorum Yap

Yorum başarıyla iletildi.
Some errors while submit form